Bu Blogda Ara

28 Şubat 2013 Perşembe

SODALI POĞAÇA



Yumuşacık sodalı bayatlamayan poğaçalarınızı yerken kendinizden geçebilirsiniz. 




















MALZEMELER
2 SU BARDAĞI UN
1 SU BARDAĞI ILIK SÜT
1 SU BARDAĞI SIVIYAĞ
1 SU BARDAĞI MADEN SUYU
2 YEMEK KAŞIĞI ŞEKER
1 TATLI KAŞIĞI TUZ
1 PAKET İNSTANT MAYA
TULUM PEYNİRİ
KAŞAR PEYNİRİ
MAYDANOZ
1 YUMURTANIN SARISI
SUSAM


REÇETE
2 su bardağı unu büyük bir kabın içine koyuyoruz. Şekerimizi, unu ve mayayı iyice harmanlıyoruz. Karışımın ortasını açıp sütümüzü, sıvıyağı ve sodayı ekliyoruz. Elimiz ile tüm malzemeyi karıştırıyoruz. Malzememizi iyice karıştırdıktan sonra sıvı olan karışımıza kulak memesi kıvamına gelene kadar un ekliyoruz. Ele yapışmayan kıvama geldikten sonra yoğurduğumuzun hamurun üzerini nemli bir bez ile örtüp 1 saat mayalanmaya bırakıyoruz. Mayalanan hamurdan ceviz’den biraz daha büyük parçalar koparıp yuvarlıyoruz. Yağlı kağıt sermiş olduğumuz fırın tepsimize hamurumuzu yerleştirip üzerine yumurtanın sarısını sürüp susamını ekledikten sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında alt-üsttü kızarana kadar pişiriyoruz. Pişen poğaçalarımızı rendelemiş olduğumuz tulum,kaşar peyniri ve maydanoz harcını ortasından yarılayarak kestiğimiz poğaçanın içine yerleştiriyoruz.






Poğaçalarımız hazır afiyet olsun ;) 



PÜF NOKTASI:
Poğaçaların yenecek kadarının içini doldurmanızı tavsiye ediyorum. İç harcı için dilediğiniz, damak tadınıza uygun olan peyniri kullanabilirsiniz.

27 Şubat 2013 Çarşamba

SÜTLÜ HİNDİSTAN CEVİZLİ LOKUM



Adı gibi lokum mu lokum, hafif mi hafif bir tatlı. Özellikle yemekli misafirlerinize bu tatlıyı yapmanızı öneririm. Oldukça hafif, misafirleriniz yemeğin üzerine bile olsa ikinci tabağı isteyecektir :) Bu hafif tatlıya özellikle muz çok yakışıyor.



MALZEMELER
1 KG. SÜT
YARIM PAKET MARGARİN
7 YEMEK KAŞIĞI UN
12 YEMEK KAŞIĞI ŞEKER ( TEPEMELEMESİNE DEĞİL)
2 PAKET VANİLYA
2 PAKET HİNDİSTAN CEVİZİ

REÇETE
Margarinimizi, unu, şekeri,2 paket vanilyamızı ve sütümüzü muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişiriyoruz. Piştikten sonra mikser ile çırpıyoruz. Uzun borcamımıza 1 paket Hindistan cevizini yayıyoruz. Tepsimize muhallebiyi döküyoruz. Muhallebimiz soğuduktan sonra dolapta donduruyoruz. 


Sunum sırasında dikdörtgen şeklinde kesip arasına muz, ceviz, çilek gibi dilediğiniz malzemeyi koyup sarıyoruz. Ardından Hindistan cevizine bulayıp servis tabağına yerleştiriyoruz.



TATLIMIZ HAZIR AFİYET OLSUN ;)


 Püf noktası: Borcam da bulunan muhallebimizi 1 gece dolapta bekletmek keserken parçalanmamasına neden olur.







26 Şubat 2013 Salı

KARNIYARIK



Patlıcan yemeklerinin en lezzetlisi,yanında cacık da varsa değmeyin keyfimize ...


MALZEMELER
4 ADET PATLICAN
250 GR. YAĞSIZ DANA KIYMASI
1 ADET SOĞAN
2 ADET YEŞİLBİBER
½ DEMET MAYDANOZ
2 YEMEK KAŞIĞI DOMATES SALÇASI
1 ÇAY BARDAĞI ZEYTİNYAĞI
TUZ, KARABİBER, PULBİBER
SOSU İÇİN;
1 YEMEK KAŞIĞI SALÇA
3 BARDAK SICAK SU
1 TATLI KAŞIĞI ZEYTİNYAĞI
TUZ
SÜSLEME İÇİN
1 DOMATES
BİBER
KIZARTMA İÇİN
ÇİÇEKYAĞI

REÇETE
Patlıcanları saplarını koparmadan alacalı olarak soyun. Ardından ortasına kızartma sırasında açılacak kadar (çok derin olmayan) bir çizik atıyoruz. Kızartma sırasında içinin çiğ kalmaması için bıçağı patlıcana batırıp çıkarıyoruz. Tuzlu suya acısını almak için 1 saat bırakıyoruz.
İÇ HARCI İÇİN;
Tavamıza çiçek yağını ilave edip, soğanlarımızı sarartıyoruz. Ardından kıymamızı, yeşil biberimizi ekleyip kıymayı pişiriyoruz. Kıyma rengini değiştirdikten sonra salçamızı, tuz ve baharatlarımızı da ilave edip 5dk. daha pişiriyoruz. İnce kıydığımız maydanozu da harcımızın içine ilave ediyoruz. Tuzlu su da acısını bırakan patlıcanlarımızı ve üzerini süsleyeceğimiz biberleri de kızdırmış olduğumuz yağlı tavada kızartıyoruz.
Kızarttığımız patlıcanları bir borcama alıp üzerine hazırladığımız kıyma harcını üzerine dağıtıp,kızartmış olduğumuz biberleri ve domates dilimlerini üzerine yerleştiriyoruz. salça sosunu üzerine döküyoruz. 180 derece fırında 1 saat pişiriyoruz. Yemeğimiz hazır..
Afiyet olsun..



SUSAMLI KURABİYE



Çıtır çıtır atıştırmalık susamlı bir kurabiyeye hangimiz hayır diyebiliriz ki? Misafirlerinize çayın yanında ikram edebileceğiniz bu kurabiyelerin mutfak ömrü (üstü kapalı bir kap içinde) 1 ay :)

 MALZEMELER
YARIM PAKET MARGARİN
1 ÇAY BARDAĞI ÇİÇEKYAĞI
3 SİLME KAŞIK PUDRA ŞEKERİ
1 PAKET KABARTMA TOZU
1 YUMURTA
YARIM ÇAY BARDAĞI SİRKE –(ELMA SİRKESİ)
ALABİLDİĞİNCE UN
1 TATLI KAŞIĞI TUZ
SUSAM

REÇETE
Oda sıcaklığında erimiş marganimizi,1 çay bardağı çiçekyağımızı,3 silme kaşık pudra şekerimizi 1 paket kabartma tozumuzu, yumurtamızın yalnızca sarısını, 1 tatlı kaşığı tuz ve sirkemizi bir kaseye alıyoruz. Üzerine kulak memesi kıvamını yakalayıncaya kadar un ekliyoruz. Hamurumuzu iyice yoğuruyoruz.
Kıvama gelen hamurumuzdan eşit ölçülerde yuvarlıyoruz. Yuvarladığımız hamurumuzu önce yumurtanın akına bandırıp ardından susama bandırıyoruz. Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye kurabiyelerimizi sıralayıp 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Mis kokular fırınımızdan yayılmaya başladı bile…
Afiyet olsun..



PÜF NOKTASI: Yarım çay bardağı sirke kurabiyelerde çıtır çıtır, gevreksi bir tat bırakıyor.

25 Şubat 2013 Pazartesi

KARNIBAHAR YEMEĞİ - KIYMALI



Çarşı, pazar market alışverişi yaparken almadan geçemediğim… Bedenimiz için faydası bol, şifa kaynağı bembeyaz küçük ağaçlar...


MALZEMELER
1 KÜÇÜK BOY KARNIBAHAR
250 GR. AZ YAĞLI DANA KIYMASI
1 ADET SOĞAN
1 ADET HAVUÇ
2 ADET YEŞİLBİBER
2 YEMEK KAŞIĞI DOMATES SALÇASI
1 ÇAY BARDAĞI ZEYTİNYAĞI
TUZ, KARABİBER, PULBİBER
SOSU İÇİN;
1 YEMEK KAŞIĞI SALÇA
2 BARDAK SICAK SU
1 TATLI KAŞIĞI ZEYTİNYAĞI


REÇETE
Karnıbaharları temizleyip haşlıyoruz. Çatal ile kontrol edip hafif yumuşayınca altını kapatıyoruz.
İÇ HARCI İÇİN;
Tavamıza zeytinyağını ilave edip, soğanlarımızı sarartıyoruz. Ardından kıymamızı, havucu ve yeşilbiberimizi ekleyip kıymayı pişiriyoruz. Kıyma rengini değiştirdikten sonra salçamızı, tuz ve baharatlarımızı da ilave edip 5dk. daha pişiriyoruz. Haşladığımız karnıbaharları bir borcama alıp üzerine hazırladığımız kıyma harcını üzerine dağıtıp salça sosunu üzerine döküyoruz. 180 derece fırında 1 saat pişiriyoruz. Yemeğimiz hazır..
Afiyet olsun..






 Püf noktası: Yemeğin kalan iç harcından leziz mi leziz kıymalı bir makarna yapabilirsiniz. Bir taşla   iki kuş vurmak buna derler değil mi?;)